Ekskurzija Radeče-Podkum-Bogenšperk 2024

Ekskurzijo smo načrtovali za spoznavanje bližnje okolice sj premalo poznamo sosednje kraje, sosednje občine s čudovito naravo, prekrasnimi razgledi, bogatimi zanimivostmi, prijaznimi ljudmi …

Ekskurzije se je udeležilo 87 članov našega združenja. Pot nas je najprej vodila pred zgradbo Občine Radeče, kjer nam je župan Občine Radeče Tomaž Režun predstavil občino, načrte, probleme s katerimi se soočajo in nas pozval na ogled tovarne papirja Papirnica Radeče – nova. “Tradicija papirništva v Radečah sega v leto 1736. Od takrat naprej vse generacije vestno sledijo stopinjam papirniških mojstrov. Strokovnost, ki temelji na dolgoletni tradiciji in pridobljenem znanju, se kaže v kakovosti izdelave vseh vrst papirjev. Njihovo kakovost je mogoče zaznati z otipom. Kot bi se dotaknili narave (povzeto po spletni strani Papirnica Radeče – nova).”

Ogled proizvodnih prostorov nam nam je izčrpal zadnje molekule energije, ki smo jo z veseljem nadoknadili v gostilni Pr Čop. Prijeten lokal, prijazno osebje, okusna hrana in dobra kapljica. Hvala Čopovim, za nagrado pa so nas še slikali na parkirišču pred gostilno!

Zadnja postojanka, ki smo si jo ogledali, je bil Grad Bogenšperk. V dveh ločenih skupinah smo si ogledali grad ter zanimivosti iz življenja in ustvarjanja Janeza Vajkarda Valvasorja, avtorja znane knjige Slava vojvodine Kranjske. Na parkirišču pred gradom je sledila potešitev žeje (hvala Franciju Brlogarju, se priporočamo že za naslednji izlet!!).

Povratek na avtobusno postajo v Sevnici je bil okrog 18. ure.

 

Besedilo in slike: Drago Slukan