Vse, ki zbornika še nimate, pa bi ga radi imeli, obveščamo, da je še nekaj izvodov zbornika na voljo. Dobite ga lahko v prostorih OZVVS Sevnica v času uradnih ur (vsak ponedeljek od 8. do 10. ure, razen ob praznikih) ali po dogovoru (041 255 410 – Zoran Zelič). 

Cena zbornika je 20 €. Člani OZVVS Sevnica s poravnano članarino za leto 2022 dobijo izvod zbornika brezplačno.

ZBORNIK ODZVALI SMO SE KLICU DOMOVINE SLOVENIJE

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo je 4. novembra 2022 v Kulturni dvorani Sevnica predstavilo spominski zbornik z naslovom Odzvali smo se klicu domovine Slovenije.

Spominski zbornik je prva publikacija OZVVS Sevnica in hkrati tudi prva, kjer je na enem mestu celovito zbrano gradivo o prelomnem času slovenske osamosvojitve na območju občine Sevnica.

V zborniku so objavljene dragocene osebne pripovedi pripadnikov različnih enot, organizacij, organov in drugih oseb ki so se udeležili osamosvojitvenega procesa med letoma 1990 in 1991. To so bili pripadniki občinskega štaba TO Sevnica, različnih enot Teritorialne obrambe, MSNZ in narodne zaščite kot tudi navadni civilisti.

Zbornik je vsebinsko razdeljen na tri dele: v prvem je predstavljena ustanovitev in delovanje občinskega štaba za TO, začetki MSNZ v Sevnici, organizacija in delovanje narodne zaščite, tajna skladišča orožja v občini ter začetek vojne; v drugem je predstavljen boj Sevničanov z oklepno-mehanizirano enoto JLA v Krakovskem gozdu; v tretjem pa dogajanje v zaledju spopadov. Zbornik zaključuje prispevek o začetku veteranske organizacije v Sevnici ter seznam enot, organizacij, organov in odlikovancev. Vsebinsko tehtno publikacijo bogatijo fotografije udeležencev dogodkov, izvirnih dokumentov, časopisnih člankov in zemljevidov.

Z zbornikom smo ohranili zgodovinski spomin nam samim in v opomin našim zanamcem, da ne bo nikoli pozabljeno!