17. 5. 2023 smo na geometričnem središču Slovenije, Vače pri Litiji, prisostvovali na proslavi ZVVS Slovenije ob Dnevu veteranov, ki ga praznujemo v spomin v spomin na leto 1990, na zavrnitev ukaza o oddaji orožja iz skladišč Teritorialne obrambe, katerega izvajalci so preprečili popolno razorožitev takratne TO.

Iz Posavja nas je bilo za skoraj poln avtobus, od tega 12 iz OZVVS Sevnica. Vreme je bilo bolj novembrsko kot majsko. Ves čas nas je zalival dež, malo vetrčka pa je prispevalo, da smo se počutili bolj zimsko kot pozno pomladansko. Skoraj dve uri smo čakali na začetek (tako je bilo tudi napovedano), ko se je tako rekoč ob najhujšem nalivu proslava tudi začela.

Pozdravil nas je predsednik Krajevne skupnosti Vače pri Litiji in nas seznanil s pomenom postavitve  GEOSS-a (GEOSS = geometrijsko središče Slovenije. Če bi po zakonitostih geometrije narisali geometrijsko središče Slovenije, bi dobili točko, v kateri se te središčnice sekajo – geometrijsko središče. Če bi takšen zemljevid izrezali iz kartona ali kakšnega drugega gradiva in ga dali  na neko konico, bi Slovenija stala vodoravno. To je torej geometrijsko težišče Slovenije). Toliko o geometriji. Meteorološko pa bi si želel, da bi ob tem dnevu vsaj 90 % manj deževalo.

Sicer pa je pokrajina čudovita, razgibana, zelena in kar kliče, da jo obiščemo ob prijetnejšem vremenu.

Da je Slovenija zares majhna, sta dokazali lastnica gostinskega lokala in njena sestra (ki samo ob večjih dogodkih pomaga pri postrežbi). Obe sta namreč izvorno Sevničanki (iz Starega trga v Sevnici).

Prihod in postrojitev praporščakov so spremljali člani policijske godbe. Sledil je govor slavnostnega govornika g. Lipiča, nekaj kulturnih točk … Zares lep in ravno dovolj dolg program za takšne razmere. Čestitke organizatorjem.

Čestitke tudi za okusen bograč.

Še enkrat čestitke in nasvidenje naslednja leta (če se bo ta dan še praznoval). 

 

Besedilo in slike Drago Slukan.