Pred tridesetimi leti 10. oktobra 1993 je bila v Cankarjevem domu v Ljubljani ustanovna skupščina takrat še Združenja veteranov vojne za Slovenijo. Prvi predsednik je bil Srečko Lisjak, nasledil ga je Janez Pajer, od leta 2012 pa Zvezo veteranov vodi generalmajor Ladislav Lipič. Obeležitev jubileja je bila 10. oktobra 2023 v Centru urbane kulture Kino Šiška v Ljubljani z odprtjem razstave o delovanju zveze skozi čas ter s svečano akademijo.

Po prihodu predsednika ZVVS, generalmajorja Ladislava Lipiča in predsednika Državnega sveta RS Marka Lotriča, je prisotne pozdravila TV voditeljica Bernarda Žarn. Odgovorni urednik glasila Veteran, Vlado Žgeč je orisal bogato delovanje ZVVS, ki je predstavljeno na sedemnajstih panojih. Razstavo pa je odprl predsednik Lotrič.

Na svečani akademiji je generalmajor Lipič podelil male spominske plakete ob 30. letnici ZVVS, veliko spominsko plaketo pa so prejeli: Ministrstvo za obrambo, Generalštab Slovenske vojske in Zveza policijskih veteranskih društev Sever. V nagovoru je povedal, da je v Zvezo veteranov vključenih 57 društev širom Slovenije z več kot 25.000 aktivnimi člani in od tega jih je čez 20.000 s priznanim statusom vojnega veterana.

Slavnostna govornica je bila predsednica Republike Slovenija in vrhovna poveljnica obrambnih sil RS, Nataša Pirc Musar. Praporščakom iz PO ZVVS in MSNZ je poveljeval glavni praporščak Dominik Grmek. V kulturnem programu so nastopili sopranistka Ernestina Jošt, dramski igralec Branko Jordan, Orkester Slovenske vojske, program je povezovala televizijska voditeljica Bernarda Žarn.

Svečanega jubileja so se udeležili tudi člani  iz območnih združenj VVS Posavja (Sevnica, Krško in Brežice s praporom PO ZVVS Posavje). Iz OZVVS Sevnica sva se svečanega jubileja udeležila predsednik Franc Golob in namestnik predsednika Drago Slukan.

Drago Slukan

(Besedilo povzeto po Veterani OZ VVS Gornja Radgona na 30. letnici ustanovitve ZVVS – Dani Mauko.)

Povezava do uradne spletne strani ZVVS – 30 let ZVVS | ZVVS.si – Zveza veteranov vojne za Slovenijo