PO 25. OKTOBRU 1991 JE SLOVENIJA POSTALA DOKONČNO SUVERENA DRŽAVA

V večnamenski dvorani Campus Sava na Ptuju je bila v sredo, 25. oktobra 2023, osrednja slovesnost v počastite dneva suverenosti. Pripravila sta jo Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev Sever.

Slavnostni govornik v nabito polni dvorani (zbrali so se praporščaki in veterani obeh združenj in številnih ugledni gostje, med njimi je bil tudi prvi predsednik Slovenije Milan Kučan), je bil minister za notranje zadeve R Slovenije Boštjan Poklukar. V nagovoru je spomnil spomnil na prelomne dogodke konec oktobra 1991. »V noči s 25. na 26. oktober je odplula ladja še z zadnjimi vojaki jugoslovanske armade z območja Republike Slovenije. Z odhodom zadnjega vojaka je tako Slovenija ne le pravno formalno, temveč tudi dejansko postala suverena država.« Kot je dejal, je bil to slovesen večer, ki je v našem kolektivnem spominu postal eden ključnih dogodkov v procesu osamosvojitve naše države – celo eden vrhuncev tega procesa. Takratno povezanost med Slovenci je primerjal s solidarnostjo med avgustovskimi poplavami: »Tako kot sta nas pred dobrimi tremi desetletji povezovala iskreno domoljubje in enotnost, nas je letos povezala solidarnost. Ob katastrofalnih avgustovskih poplavah in plazovih se je ponovno pokazalo, kaj zmoremo Slovenci. Na to sem osebno zelo ponosen, a ne tudi presenečen. Ko se namreč naš trdoživ narod znajde pred težko preizkušnjo in ko stoji na prelomnici, takrat spet znamo in zmoremo biti enotni in solidarni. Takrat v hipu pustimo ob strani vse naše dnevne razprtije in politična prerivanja ter lastne interese in ozkoglednost. Takrat postavimo na prvo mesto drug drugega in mu iskreno in srčno želimo samo dobro«. Veterankam in veteranom se je zahvalil, da tako predano negujejo naš zgodovinski spomin in skrbijo za dediščino naše države.

Slovesnosti so se udeležili še obrambni minister Marjan Šarec, šolski minister dr. Darjo Felda in predsedniki drugih veteranskih in domoljubnih organizacij Slovenije. Kulturni program je povezoval Peter Srpčič, ki je bil hkrati tudi režiser prireditve. Nastopil je komorni zbor Ptuj pod vodstvom zborovodje Danijela Tementa, solistka Amadeja Dvoršak in Aleš Goričan kot Marcus Antonius Primus.

Vse udeležence je uvodoma nagovorila in pozdravila ptujska županja Nuška Gajšek. Po slovesnosti so se vsi udeleženci zadržali na krajšem družabnem srečanju in obujali spomine na usodne dni pred dvaintridesetimi leti. Nadvse spoštljiv dogodek, ki je še en kamenček v mozaiku spominjanja na prelomne čase novejše slovenke zgodovine, v katerih so nekdanji teritorialci in miličniki odigrali izjemno pomembno vlogo in odgovorno stopili na branike domovine. Zato toliko bolj spoštujejo to preteklost in negujejo javni in zgodovinski spomin.

Povzeto po prispevku Dr. Marjana Toša (Vir: Dani Mauko)